Ga naar de inhoud Ga naar de footer

Over WIFO

Eggen, steekkarren, achterladers, balenklemmen, cultivatoren en kistenkantelaars, dit is slechts een greep uit de machines die de afgelopen 60 jaar onze fabriek hebben verlaten en wereldwijd hun weg hebben gevonden richting onze klanten. Met de ambitie om het werk van de agrariër eenvoudiger te maken is grondlegger Wijtse Anema in 1961 begonnen met het ontwerpen en produceren van werktuigen. Nu meer dan 60 jaar later speelt WIFO nog steeds een prominente rol op agrarisch gebied en is ons motto niet gewijzigd. Nog steeds werken wij met veel passie aan innovatieve oplossingen waarmee wij in staat zijn om het werk van onze eindgebruikers eenvoudiger te maken. 

1961

Oprichting WIFO Anema B.V.

1961 is het jaar dat John F. Kennedy president werd van Amerika, Anton Geesink wereldkampioen Judo werd, op Radio Veronica de eerste aflevering van het verzoekplatenprogramma ‘Men vraagt en wij draaien!’ te horen is en de Ronde van Frankrijk 1961 gewonnen wordt door Jacques Anquetil. In het Friese Ferwert is 1961 bovenal het jaar dat Wijtse Anema en zijn zoon Fokke besluiten om het
constructiebedrijf WIFO op te richten.

1962

Wijtze Anema (1912)

Wijtze Anema (1912), de oprichter van WIFO was een begaafd man. Onvermoeibaar in het bedenken van nieuwe zaken en werktuigen.

1963

De roterende eg... veelbelovend!

De roterende eg lijkt veelbelovend in de eerste jaren na de oprichting van WIFO. Echter blijkt het grote succes het jaar erna te komen.

1964

De eerste achterladers komen uit productie...

In 1964 starten we met de productie van de eerste achterladers. Niet wetende dat dit een groot succes zou worden...

1965

Doorontwikkeling van de achterlader

We beginnen meer in de achterlader te zien. Deze wordt verder ontwikkeld en is al goed verkoopbaar. 

1966

Driepunts schepbak

Naast de achterlader richten we ons ook op andere producten zoals de Driepunts schepbak en slootreiniger. Ook wordt het eerste gedeelte van onze nieuwe productieloods ingericht.

1967

WIFO draaft door...

De verdere ontwikkeling van het productprogramma en de uitbouw van het bedrijf gaan in hoog tempo door. De vraag naar de achterlader-combinaties en slootreiniger is bijna niet meer bij te benen. Ook andere bedrijven gaan zich op deze producten richten.

1968

De vraag naar de achterlader blijft groeien...

De vraag naar achterlader-combinaties blijft in '68 onverminderd. In grote series worden de achterladers geproduceerd.

1969

Helaas is niet alles een succes...

Ook zetten we de ontwikkeling door in andere producten. Helaas niet altijd succesvol. De S Vouwlader en balenknijper deden helaas niet wat we ervan verwachten.

1970

De volgende stap naar een modern bedrijf

In Ferwert hebben we ons doel bereikt. De gebouwen en het machinepark zijn afgebouwd. Het is nu een modern bedrijf waar met steeds minder handen meer wordt geproduceerd.

1971

Aandacht voor ontwikkeling...

In '71 is er veel aandacht geschonken aan de ontwikkeling. De nieuwe S-lader lijkt de goede kant op de gaan. Ook voor de nieuwe hydraulische slootreiniger is erg veel belangstelling.

1972

Een jaar van investeren...

Na jaren van investeren in het productprogramma wordt er dit jaar geïnvesteerd in onder andere een nieuwe vrachtwagen. Ook is er opeens veel meer interesse in de afschuifvork die al vanaf het begin het programma zit.

1973

Opvallende advertenties...

Ook brengen we onze producten onder de aandacht. In dit geval de DC Diep-Cultivatoren. Dat doen we op geheel eigen wijze en met de nodige humor. 

1974

Een pittig jaar...

1974 was een pittig jaar voor ons. Helaas liep de belangstelling voor de legendarische kuilgrijper zeer sterk terug.

1975

De lucht klaart op...

Na een tegenvallend 1974 lijkt 1975 beter te verlopen. Op het juiste moment wordt WIFO overrompeld door enorme belangstelling voor de afschuifvorken.

1976

Landbouwbeurs in de RAI Amsterdam

Dit jaar kon je ons vinden op de Landbouwbeurs in de RAI in Amsterdam. Onder andere onze hefmasten, cultivator en voorover kistenkantelaar brachten we hier onder de aandacht.

1977

Prototype duwtrekker...

De duwtrekker is ontwikkeld door WIFO. De trekker is voorzien van een hefmast met sideshift en neigcilinder. Daarnaast zijn in 1977 de hydraulische topstang en nieuwe tandvormen voor de grondbewerking ontwikkeld. 

1978

Doorontwikkeling in de grondbewerking...

Het nieuwe model cultivatortand wordt doorgevoerd naar een zeer zwaar uitgevoerde, V-vormige woeler. Dit model blijkt naast dat deze erg licht trekt, veel voordelen te hebben.  

1979

We geven niet op! Een nieuwe heftruck...

We geven niet op! Na een aantal pogingen hebben we een nieuw prototype heftruck ontwikkeld. Elektrisch-hydraulisch aangedreven met als grote voordeel dat de hefmast in een paar minuten van de heftruck op de trekker gezet kan worden. 

1980

Landbouwbeurs in de RAI

In 1980 waren we van 21 t/m 26 januari te vinden op de Landbouwbeurs in de RAI, Amsterdam. O.a. onze silagevorken, schepbakken, hefmasten en kantelaars kregen volop aandacht van de bezoekers.

1986

Landbouwbeurs in de RAI Amsterdam

2002

WIFO introduceert een nieuwe balenklem

WIFO introduceert het huidige model balenklem, de BKP-UF. Het grote voordeel van deze balenklem is dat deze ingeschoven een transportbreedte van slechts 115 cm heeft.

2003

Uitbreiding van het programma kistenkantelaars...

WIFO introduceert een nieuw type kistenkantelaar voor de verreiker. Ook zeer geschikt voor kisten breder dan 1,80 meter, welke lastig zijwaarts te kantelen zijn. Doordat het kantelmechanisme aan de achterzijde zit kunnen kisten strak naast elkaar weggezet worden.

2012

Agro Techniek Holland (ATH) Biddinghuizen

In 2012 stonden we onder andere op de AgroTechniek Holland (ATH). Dit was pas de tweede editie van de beurs voor agrarisch Nederland en vond plaats op op het evenemententerrein van Walibi Holland in Biddinghuizen.

2015

2016

2017

De ontwikkeling van het programma kistenkantelaars gaat onverminderd door...

In 2017 wordt de K95 voorover kistenkantelaar toegevoegd aan het programma. 

2022

Ontwikkeling camera gestuurde sideshift

In samenwerking met Doorgrond.nl is onze nieuwe Smart Camera sideshift ontworpen. 

Wij streven al jaren de hoogst
mogelijke kwaliteit na

In zowel in het materiaal dat we gebruiken als de vervaardiging van onze machines, ons uitgangspunt is niet gewijzigd. Door de nauwe samenwerking met onze dealers herkennen wij behoeftes en wensen vanuit de markt en zijn we in staat onze eindklanten technische en duurzame oplossingen te bieden.

Door de inzet van 40 vakkundige en enthousiaste medewerkers en hoogwaardige productiemachines zoals o.a. CNC gestuurde verspaningsmachines, een lasersnijder en lasrobots zijn wij in staat om hoogwaardige kwaliteit neer te zetten. Het gehele productieproces, van ontwerp tot eindmontage hebben we hierbij in eigen handen, waarmee we in staat zijn flexibel en snel tegemoet te komen aan de wensen van onze klanten.

Wij zijn WIFO!

Met meer dan 60 jaar ervaring op het gebied van landbouwmachines en voorzetappratuur is WIFO inmiddels een gevestigde naam. Onze ambitie is in al die jaren niet veranderd. Elke dag streven we naar de hoogst haalbare kwaliteit met als doel het werk van onze klanten nóg eenvoudiger en efficiënter te maken. We willen daarbij een betrouwbare partner zijn en werken nauw samen met onze klanten. Deze aanpak legt de basis voor hetgeen waar wij echt goed in zijn, het produceren van hoogwaardige landbouwmachines en voorzetapparatuur die aansluiten bij de wensen van onze klanten. Dit doen wij iedere dag weer met dezelfde passie, gedrevenheid en vakmanschap als toen we begonnen in 1961.

Onze visie: Het werk in de agrarische sector verlichten en efficiënter maken met doeltreffende en kwalitatief hoogwaardige oplossingen die in samenwerking met onze klanten zijn ontwikkeld.

Missie: Wij leveren producten die op doeltreffende en eenvoudige wijze onze klanten ondersteunen bij hun werkzaamheden.

Ons motto: ons motto is ongecompliceerd en doeltreffend... SIMPLY STRONG!

Het WIFO museum

Ter gelegenheid van ons 50 jarig jubileum is in 2011 het WIFO museum geopend. Waar het eerst om een tijdelijke expositie ging, werd er door de grote interesse besloten om hier een permanent museum van te maken. In het museum krijg je een uitgebreid beeld van de ontwikkeling van de agrarische sector in de afgelopen 60 jaar en de rol die WIFO daarin gespeeld heeft. In het museum vind je vele relikwieën, foto’s en machines te zien die herinneren aan de bloei van ons bedrijf. Zo vind je er één van de allereerste achterladers en is er in het museum veel aandacht voor de grondlegger van WIFO: Wijtse Anema.

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van WIFO en wil je graag een kijkje nemen in ons museum dan ben je uiteraard van harte welkom! Je kunt het museum bezoeken op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.